Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Amenințare la adresa UE: imigranții se dau drept afgani ca să intre în Europa

© REUTERS / TWITTER/DAVID_MARTINONЛюди в аэропорту Кабула
Люди в аэропорту Кабула - Sputnik Moldova, 1920, 21.09.2021
Abonare
Fabrice Leggeri, director executiv FRONTEX, avertizează că cel mai nou pericol la adresa UE îl constituie imigranții care se dau drept afgani ca să intre și să rămână în spațiul european.
BRUXELLES, 21 sept – Sputnik, Daniela Porovăț. Într-un interviu pentru Digi24, Fabrice Leggeri, director executiv FRONTEX, a arătat că în prezent autoritățile din toată Europa întâmpină greutăți în a identifica cu adevărat originea imigranților care se dau drept afgani, ceea ce constituie cea mai recentă amenințare la adresa securității UE.
Și în România, jumătate din cei peste 6.300 de imigranți care au cerut anul acesta protecție statului român sunt afgani, iar numărul lor este în creștere.
„E un risc că alte naționalități se dau drept afgani și spun: "Am nevoie de protecție internațională!", dar, de fapt, ei nu sunt afgani. Nu știm cine poate reprezenta o amenințare teroristă pentru UE”, a declarat Fabrice Leggeri.
Oficialul european spune că imigranții profită de faptul că niciun stat membru nu își va permite să repatrieze un cetățean afgan în perioada în care talibanii sunt la putere.
Astfel, primii imigranți afgani care ar putea ajunge în Europa sunt cei care au fugit deja în țările vecine, cu precădere în Pakistan. Este îngrijorător că ONU estimează un val de 500.000 de refugiați.
„Trebuie să creăm la nivel european un corp de interpreți, mediatori culturali, experți care nu doar că pot înțelege limba vorbită de unii imigranți, dar pot să zică: acest om vorbește un dialect care poate nu e din Afganistan, acesta poate e un dialect vorbit în Pakistan”, a oferit Fabrice Leggeri o soluție pentru a-i departaja pe afganii autentici de pretinșii afganii.
Șeful Agenției a mai spus că va suplimenta numărul ofițerilor FRONTEX în România pentru a monitoriza granița externă a UE în cazul în care situația se înrăutățește.
El a avertizat totodată că numărul imigranților care au încercat să treacă din Turcia în Bulgaria a crescut deja de șase ori în ultimele luni.
Майя Санду и президент Польши Анджей Дуда - Sputnik Moldova, 1920, 16.09.2021
Editoriale
Tăvălugul majorării prețurilor o va strivi pe Maia Sandu
Fluxul de știri
0