Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Ungaria este interesată de o cooperare strânsă cu Rusia

© Photo : Facebook / Szijjártó PéterSzijjártó Péter
Szijjártó Péter - Sputnik Moldova, 1920, 25.08.2021
Abonare
Péter Szijjártó, ministrul ungar al afacerilor externe şi comerţului exterior, a declarat că Ungaria este interesată de o cooperare strânsă cu Rusia, care are în vedere avantaje reciproce
BRUXELLES, 25 aug – Sputnik. Ministrul ungar de Externe, Péter Szijjártó, a arătat ieri, după întâlnirea de la Budapesta cu omologul său rus, că Ungaria este interesată de o cooperare strânsă cu Rusia, care are în vedere avantaje reciproce, ca şi în cazul prietenilor şi aliaţilor Ungariei, doar că ei nu vorbesc despre aceasta în mod deschis.
Un comunicat de presă emis de minsterul ungar al afacerilor externe şi comerţului exterior a precizat că Péter Szijjártó a relatat la conferinţa de presă comună cu Serghei Lavrov că relaţiile de cooperare între cele două ţări prezintă şi “rezultate practice şi pragmatice”, în pofida “unui context internaţional care nu este tocmai favorabil”.
Ministrul ungar a mai spus că provocările extraordinare din domeniul sanitar şi economic din ultimele luni, precum şi consecinţele umanitare şi de securitate ale deciziilor geopolitice complet eronate sunt dovezi suficiente şi semnale de avertizare pentru ca toată lumea să recunoască: este timpul să trecem în era cooperării internaţionale civilizate, bazată pe respectul reciproc.
De asemenea, oficialul maghiar a amintit că experienţa istorică arată clar că pentru Ungaria este întotdeauna mult mai bine ca între Est şi Vest să existe o cooperare civilizată în loc de conflict.
Soldați din armate SUA la exerciții militare în Bulgaria - Sputnik Moldova, 1920, 25.08.2021
Internațional
Rusia se opune desfășurării trupelor SUA în Asia Centrală
Péter Szijjártó a afirmat de altfel că ţara a câştigat mult în ultima perioadă din buna cooperare ungaro-rusă, iar părţile intenţionează să continue aceste “poveşti de succes” şi în viitor.
El a identificat cinci domenii de cooperare cu Rusia. Înainte de toate, ministrul de Externe maghiar a menționat cooperarea în domeniul vaccinurilor împotriva coronavirusului, deoarece fără vaccinul Sputnik, Ungaria nu ar fi fost în măsură să desfăşoare campania de imunizare cea mai reuşită din Europa.
Pe acest subiect, oficialul maghiar a vorbit despre negocierile aflate în stadiu avansat și în urma cărora Fabrica Naţională de Vaccinuri care va fi construită la Debrecen va putea începe la sfârşitul anului viitor fabricarea vaccinului Sputnik.
În al doilea rând, ministrul a menţionat investiţiile reciproce, citând ca exemplu înfiinţarea de către compania Mol a unei uzine de bitum de cauciuc în Tatarstan, în timp ce firma rusească de produse cosmetice Arnest prevede crearea unei baze de producţie la Alsózsolca.
Al treilea domeniu menționat de Péter Szijjártó este industria transporturilor, mai precis producţia vagoanelor de cale ferată, dat fiind că Ungaria livrează Egiptului, în colaborare cu Rusia, vagoane de cale ferată în valoare de un miliard de euro, iar în prezent se negociază şi o comandă pentru 200 de vagoane de dormit.
Apoi, Péter Szijjártó a vorbit de tema extrem de importantă a siguranţei energetice, arătând că acordul privind gazoductul Nord Stream 2 “pune între paranteze toate dezbaterile ipocrite de până acum” şi “arată clar rolul determinant pe care Rusia îl va avea şi în viitor în aprovizionarea cu gaze a Europei”.
De aceea, ministrul ungar a considerat o decizie corectă investiţia în construcţia conductei care va permite, din luna octombrie, transportul a 8,5 miliarde de mc de gaze naturale în Ungaria, de la frontiera sârbo-ungară.
Avionul militar greu de transport Il-76  - Sputnik Moldova, 1920, 25.08.2021
Rusia
Ministerul Apărării al Rusiei îi evacuează pe ruși și pe ucraineni din Afganistan
De asemenea, Péter Szijjártó a vorbit şi despre cooperarea în transporturile aeriene, subliniind că WizzAir va înfiinţa o bază la Sankt Petersburg, că numărul de zboruri între Budapesta şi Moscova va creşte de la 4 la 7 curse pe săptămână şi că va fi creată o legătură directă între capitala Ungariei şi Ekaterinburg.
Fluxul de știri
0