Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

„Moldovagaz” discută prelungirea contractului cu „Gazprom”

© Sputnik / Mihai CarausMoldovagaz
Moldovagaz - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Astăzi se întrunește în ședință Consiliul de observatori al „Moldovagaz”, care va pune în discuție prelungirea contractului de livrare a gazelor naturale cu Concernul rus „Gazprom”.

CHIȘINĂU, 17 dec – Sputnik. Prelungirea contractului de livrare a gazelor naturale cu „Gazprom” va fi examinată la ședința Consiliului de observatori al „Moldovagaz”, care se va desfășura joi, 17 decembrie.  

Президент РФ В. Путин принял участие в заседании ВЕЭС - Sputnik Moldova
Ședința liderilor UEE: piața comună a gazelor, noii observatori și vaccinul

Contractul ar urma să fie prelungit fără modificarea condițiilor care au fost agreate anterior cu „Gazprom”, a anunțat în ședința din 16 decembrie a Guvernului ministrul Economiei și Infrastructurii, Anatol Usatîi.

Ministrul a spus că nu este așteptată o modificare majoră a prețului la gazele cumpărate de la „Gazprom”.

„Nu se preconizează o majorare sau devieri majore la prețurile la livrarea gazelor naturale, comparativ cu trimestrul patru din 2020, cel existent. În prezent nu vedem aceste riscuri”, a declarat ministrul.

Ministrul a oferit aceste detalii la solicitarea premierului Ion Chicu, care s-a interesat ce noutăți există în privința asigurării cu gaze a țării în 2021.

Președintele „Moldovagaz”, Vadim Ceban, a explicat anterior în studioul Sputnik Moldova cum se formează prețurile la gazele naturale. El a afirmat că prețul convenit cu furnizorul rus este avantajos pentru Moldova.

„Astfel, pentru primul trimestru al anului 2020 am avut un preț de 180 de dolari, în cel de-al doilea trimestru prețul a scăzut până la 160 de dolari, iar în cel de-al treilea prețul este aproximativ 136 de dolari. Pentru trimestrul patru al anului, prețul va coborî până la 110-100 de dolari. Prețul mediu ponderat este de 147 de dolari per o mie de metri cubi”, a spus Vadim Ceban.

Vadim Ceban - Sputnik Moldova
Societate
Moldovagaz este gata să ceară ieftinirea tarifelor la gazele naturale

Gazul rusesc este furnizat Republicii Moldova prin tranzitarea teritoriului Ucrainei.

Concernul rus „Gazprom” deține 50% în „Moldovagaz” și este principalul furnizor de gaze către Moldova. Țara noastră cumpără „combustibil albastru” de la Gazprom în baza unui acord semnat în 2008. Acest acord este reînnoit în mod regulat. De exemplu, pe 31 decembrie 2019, „Moldovagaz” și „Gazprom” au semnat un act adițional la contractul pentru aprovizionarea cu gaze a Moldovei și organizarea tranzitului prin teritoriul statului moldovenesc.  Livrarea „combustibilului albastru” se efectuează acum pe traseul tradițional.

Președintele „Moldovagaz”, Vadim Ceban, a declarat în septembrie că întreprinderea negociază cu „Gazprom” un nou contract pe trei ani.

„Gazprom” deține 50 la sută din acțiunile „Moldovagaz”, Guvernul Republicii Moldova - 35,33%, administrația de la Tiraspol - 13,44%, alți acționari - 1,23% din acțiuni.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0