Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Rezultatele alegerilor prezidențiale: Ce arătau unele sondaje

© Sputnik / Mihai CarausMihai Bologan
Mihai Bologan - Sputnik Moldova
Abonare
În cadrul emisiunii "Obiectiv", directorul Companiei de Cercetări Sociologice „Date Inteligente”, Mihai Bologan, a comentat rezultatele alegerilor prezidențiale din turul II, menționând că pronosticurile pe care le-a făcut compania s-au adeverit.
Rezultatele algerilor prezidențiale: Ce arătau unele sondaje

Maia Sandu este primul politician care obținut atât de multe voturi într-un scrutin electoral desfășurat în Republica Moldova. Datele se refelctă și într-o analiză efectuată de către Compania de Cercetări Sociologice „Date Inteligente”.

În urma unui sondaj realizat după primul tur al alegerilor prezidențiale din 1 noiembrie, datele efectuate de către iData arătau o situație incertă. Cu toate acestea, Maia Sandu obținea cu o diferență nu prea mare mai multe voturi în interiorul țării decât Igor Dodon, fapt ce și s-a adeverit în realitate.

Închiderea secțiilor de votare - Sputnik Moldova
Rezultatele alegerilor – au fost prelucrate 100% din procesele verbale
"În interiorul țării diferența de voturi nu a fost prea mare, însă Maia Sandu a câștigat chiar și fără susținerea diasporei. Faptul că în Transnistria au votat mai mulți oameni nu a schimbat semnificativ situația în favoarea lui Igor Dodon. Pe lângă aceasta, diaspora și-a jucat rolul - un vot de protest masiv. Dacă în primul tur au ieșit 150 mii, acum peste 250 mii. Nimeni nu putea să prevadă un astfel de scor", a declarat în studioul Sputnik Mihai Bologan.

De menționat este că în urma alegerilor din 15 noiembrie Maia Sandu, desemnată de Partidul Acțiune și Solidaritate a obținut 57,75% din voturi, iar Igor Dodon, desemnat de adunarea cetățenilor – 42,25%. În municipiul Chișinău, Maia Sandu a înregistrat un scor de 59,7%, iar Igor Dodon de – 40,3%. Moldovenii din străinătate au votat în proporție covârșitoare pentru Maia Sandu – aceasta a acumulat 92,86% din voturile exprimate de cetățenii din diasporă.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0