Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Expert: Va fi învins COVID-19 în Moldova și în lume?

© REUTERS / TATYANA MAKEYEVAVaccinul rusesc „Sputnik-V” anti COVID-19
Vaccinul rusesc „Sputnik-V” anti COVID-19 - Sputnik Moldova
Abonare
Un specialist în domeniul epidemiologiei a analizat intervalul de timp aproximativ în care comunitatea științifică va putea începe o luptă decisivă împotriva COVID - 19, iar vaccinarea va fi practicată peste tot.

CHIȘINĂU, 29 oct - Sputnik. Întreaga omenire, inclusiv Moldova, va putea învinge noul tip de coronavirus și îl va eradica treptat, la fel cum știința a învins epidemia de holeră, rujeolă, variolă și alte boli infecțioase grave. Epidemiologul Ala Tocarciuc a declarat acest lucru în Studioul Radio Sputnik Moldova.

"Ciuma a fost combătută timp de aproximativ 500 de ani, până când această boală a fost depășită, cu holeră - 300 de ani, iar lumea este "în război" cu coronavirusul doar de 8 luni. Și progresul este destul de rapid, pozitiv. Chiar și fără a avea vreo indicație pentru tratamentul COVID - 19, există un astfel de medicament care a fost dezvoltat pentru a combate virusul Ebola - „Remdesivir”, a subliniat interlocutoarea.

Ea a reamintit că la această etapă în lume există aproximativ 300 de probe de vaccinuri, mai mult de 10 dintre care se află la etapa finală de testare. Știința a reușit într-un timp destul de scurt să înregistreze un salt și în cultivarea anticorpilor artificiali împotriva unui nou tip de virus, există deja peste o sută de astfel de probe obținute în condiții de laborator.

Viorica Dumbrăveanu - Sputnik Moldova
Societate
Vești bune de la Dumbrăveanu în privința situației pandemice

"Acest lucru nu înseamnă că știința nu poate face față provocărilor, pur și simplu oamenii de știință au nevoie să li se acorde timp. Omenirea nu a fost pregătită, virusul era unul complicat, pentru a-i vindeca pe oameni a fost nevoie de decodificarea genomului, ceea ce a luat și o parte semnificativă a timpului. A fost descifrat timp de două luni", a punctat Tocarciuc.

Ea a îndemnat cetățenii țării să respecte cu strictețe toate măsurile de siguranță recomandate împotriva epidemiei: să dezinfecteze mâinile, să poarte măști de protecție și să evite locurile aglomerate. Noul tip de virus este foarte insidios și este greu de spus exact ce efecte secundare ar putea provoca în cazul fiecărei persoane.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

 

Fluxul de știri
0