Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Ce se întâmplă astăzi cu euro și dolarul: Cursul valutar BNM pentru 17 decembrie

© Sputnik / Yana ZaharovaPortmoneu, bani, valută
Portmoneu, bani, valută - Sputnik Moldova
Abonare
Cotația dolarului a scăzut cu 6 bani de luni până marți, iar euro s-a ieftinit cu un ban. După ce s-a depreciat câteva zile, leul moldovenesc urcă din nou în cotații.

CHIȘINĂU, 17 dec – Sputnik. La cursul valutar al Băncii Naționale a Moldovei (BNM) pentru marți, 17 decembrie, un dolar american echivalează cu 17,28 lei, un euro – cu 19,26 lei, o hrivnă ucraineană – cu 73 de bani, un leu românesc – cu 4,03 lei moldovenești, iar o rublă rusească – cu 27 de bani.

Comparativ cu ziua de luni, 16 decembrie, prețul dolarului a scăzut cu 6 bani, iar prețul euro s-a redus nesemnificativ, cu mai puțin de un ban. Comparativ cu marțea trecută, 10 decembrie, dolarul este cu 12 bani mai ieftin la cursul valutar oficial al BNM, iar prețul euro este mai mic cu un ban.

Fluctuațiile pe piața valutară internă a Republicii Moldova sunt frecvente, dar nesemnificative în această perioadă. Scumpirea sau ieftinirea valutelor rezultă din modificarea raportului dintre ofertă și cerere.

Rata anuală a inflației va fi de până la 8% în luna decembrie, potrivit prognozei BNM. Pentru anul 2020, BNM prognozează însă „o inversare a acestei tendințe”. BNM scontează o rată a inflației medii anuale de 5% în 2019 și de 5,5% în 2020.

Fluxul de știri
0