Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Euro, scumpire bruscă: Cursul valutar BNM pentru zilele de weekend

© Sputnik / Наталья Селиверстова / Accesați arhiva multimediaКурс валют
Курс валют - Sputnik Moldova
Abonare
Leul s-a depreciază vineri în raport cu principalele valute de referință, cu excepția dolarului. Prețul euro a urcat cu 7 bani de joi până vineri, în timp ce dolarul s-a ieftinit cu 2 bani. De luni până joi, leul se apreciase și față de euro, și față de dolar.

CHIȘINĂU, 14 dec – Sputnik. La cursul valutar al Băncii Naționale a Moldovei (BNM) pentru vineri, 13 decembrie, valabil și pentru weekend, un dolar american echivalează cu 17,32 lei, un euro – cu 19,28 lei, o hrivnă ucraineană – cu 73 de bani, un leu românesc – cu 4,03 lei moldovenești, iar o rublă rusească – cu 27 de bani.

Este pentru prima data în această săptămână când leul se depreciază în raport cu euro. De luni până joi, leul s-a apreciat zilnic în raport cu principalele valute de referință. Până joi, euro se ieftinise cu 12 bani, iar prețul dolarului scăzuse cu 3 bani.

În această perioadă, fluctuațiile pe piața valutară internă sunt determinate de modificarea raportului dintre ofertă și cerere.

În preajma sărbătorilor de iarnă, moldovenii care muncesc peste hotare trimit sau aduc acasă mai multă valută decât în lunile anterioare, astfel încât să acopere anumite cheltuieli ale familiei.

Plățile se fac în lei, așa că oamenii duc valuta la punctele de schimb. În această situație, oferta de dolari și euro este generoasă, leii sunt întrebați și moneda națională se apreciază.

Fluxul de știri
0