Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Guvernul așa și n-are un program de activitate

© Sputnik / Мирослав РотарьGuvernul RM
Guvernul RM - Sputnik Moldova
Abonare
Acordul semnat zilele trecute între ACUM și PSRM are, în general, un caracter pozitiv, deoarece, spre deosebire de acțiunile anterioare ale politicienilor, societatea a primit un semnal despre ceea ce va face actuala putere mâine, afirmă economistul Alexandru Muravschi.

CHIȘINĂU, 24 sept – Sputnik. Totodată, fostul vicepremier Muravschi menționează că Guvernul așa și nu are un program economic din simplul motiv că el nu dispune deocamdată de o echipă; unii miniștri au sosit din străinătate și sunt departe de realitatea din Republica Moldova.

Prim-ministrul Maia Sandu, în dialog cu Directorul General al Comisiei Europene pentru Politica Europeană de Vecinătate, Christian Danielsson - Sputnik Moldova
Riscurile ca Guvernul Sandu să calce pe urmele celui al lui Filat - Un semn îngrijorător

Pe site-ul Guvernului a fost publicat un text voluminos, întocmit în grabă, pe 120 de pagini, însă care are un caracter pur tehnic, fără prioritățile de dezvoltare a țării, fără o prognoză pe doi – trei ani privind astfel de indicatori importanți precum numărul populației, PIB, inflația sau salariul care, conform promisiunilor electorale, trebuia să crească până la 11 mii de lei.

Principalul însă nu este ce-i scris pe hârtie, dar ceea ce se întâmplă în realitate. Putem judeca doar despre viitoarele acțiuni conform intențiilor și declarațiilor concrete ale miniștrilor. Însă, cu părere de rău, nici premierul, nici miniștrii nu au făcut în prima sută de zile nici o declarație privind prioritățile din economie, în general, și pe ramuri, în special. Toate discuțiile s-au desfășurat în jurul puterii juridice și procuraturii. Mai mult decât atât, chiar și discuțiile privind reforma justiției nu au decurs la obiect, ci în jurul mecanismelor de numire a unor sau a altor persoane cu funcții de răspundere. Guvernanții ne dau de înțeles că mai întâi vom numi un procuror general bun, după care ne vom apuca de treabă.

Șantier, construcția blocurilor locative - Sputnik Moldova
Programul "Prima Casă": Ce se întâmplă în țară în timp ce guvernanții "luptă cu oligarhia”

„Aceasta este o eroare gravă a autorităților care denotă cunoașterea superficială a mecanismului de funcționare al societății și statului în ansamblu. Puterea juridică și procuratura sunt, fără îndoială, mecanisme foarte importante în funcționarea mașinii de stat, însă ele nu sunt nici pe departe unicele și, mai mult ca atât, nu sunt determinante. În plus, analiza obiectivă a încercărilor actuale de reformă a justiției duc la concluzia că judecătoria și procuratura devin și mai dependente de organele politice decât erau anterior”, afirmă economistul.

Nu există oameni ideali și nu există sisteme ideale. Nu o dată au fost cercetați pentru corupție oameni de stat din țările dezvoltate occidentale sau lideri ai unor prestigioase organizații internaționale.

Funcționarii trebuie protejați de ispite și riscuri printr-o lege care să prevadă responsabilitatea conștientă și obligațiunile lor stricte.

Fluxul de știri
0