Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Euro și dolarul urcă în continuare: Pe cine avantajează cursul valutar din 28 august

© Pixabay / Bru-nOОбмен валют
Обмен валют - Sputnik Moldova
Abonare
Leul moldovenesc continuă să se deprecieze lent față de principalele valute de referință. La casele de schimb valutar ale unor bănci importante, dolarul și euro depășesc pragurile psihologice de 18 și, respectiv, 20 de lei la vânzare.

CHIȘINĂU, 28 aug – Sputnik, Eleonora Lisnic. La cursul valutar oficial anunțat de Banca Națională a Moldovei (BNM) pentru 28 august, dolarul s-a scumpit cu 5 bani, iar prețul euro a crescut cu 3 bani comparativ cu 27 august.

Tabla de șah - Sputnik Moldova
Hoție, export de cetățeni și consum de importuri: Expert, despre economia Moldovei

BNM a stabilit următoarele cotații pentru miercuri, 28 august: un dolar american echivalează cu 17,94 lei, un euro – cu 19,82 lei, o hrivnă ucraineană - cu 71 de bani, un leu românesc – cu 4,20 lei, o rublă rusă – cu 27 de bani.

Actualul episod de depreciere a leului a început la 18 august, fiind precedat de un interval de aproximativ două săptămâni în care moneda națională a urcat ușor, dar constant în cotații.

Cererea de valută devine mai mare spre toamnă și, ca urmare, leul se depreciază.

„Este o corecție a pieței valutare după perioada estivală”, în care activitatea economică a fost mai redusă, potrivit expertului economic Viorel Gîrbu, solicitat de Sputnik.

În timpul verii, activitatea pieței valutare interne a fost mai intensă, datorită valutei vândute de moldovenii de peste hotare care au venit acasă în concediu și de către turiștii străini, a explicat expertul economic.

Actuala „tendință lentă de depreciere a monedei naționale favorizează exporturile” agenților economici moldoveni, potrivit expertului. 

Deprecierea monedei naționale îi întristează însă pe moldovenii care-și primesc salariul în lei, dar cumpără euro și dolari pentru a aduna, de exemplu, de un apartament sau o mașină.

De asemenea, cresc prețurile produselor de import de pe rafturile magazinelor și din piețe.

Menționăm că prevalarea ofertei de valută asupra cererii are ca efect aprecierea leului, în timp ce oferta sub cerere sau diminuarea acesteia determină scumpirea valutelor și, respectiv, deprecierea monedei naționale.

Fluxul de știri
0