Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

CEC aprobă astăzi Regulamentul privind reflectarea campaniei electorale în mass-media

© Sputnik / Miroslav RotariВыборы президента 2016 второй тур
Выборы президента 2016 второй тур  - Sputnik Moldova
Abonare
Membrii Comisiei Electorale Centrale se vor întruni în ședință cu începere de la ora 10:00.

CHIȘINĂU, 9 aug – Sputnik. Comisia Electorală Centrală (CEC) urmează să aprobe astăzi în ședință Regulamentul privind reflectarea campaniei electorale la alegerile parlamentare noi din 20 octombrie  în mijloacele de informare în masă din Republica Moldova. Membrii Comisiei Electorale Centrale se vor întruni în ședință cu începere de la ora 10:00.

ЦИК CEC - Sputnik Moldova
Politică
Alegeri parlamentare noi în Moldova: Decizia pe care o va lua CEC

Pe 20 octombrie 2019, în Republica Moldova, se vor desfășura alegerile locale generale și alegeri locale noi în patru circumscripții uninominale. Secretarul CEC, Maxim Lebedischi, a declarat pentru Sputnik Moldova că bugetul alegerilor locale generale este de 140 de milioane de lei.

Potrivit secretarului CEC, pe data de 20 octombrie vor fi organizate alegeri parlamentare noi în patru circumscripții electorale uninominale. Este vorba despre circumscripțiile electorale uninominale nr. 17, or. Nisporeni, nr. 33, mun. Chișinău, nr. 48, or. Slobozia, mun. Tiraspol și Bender și nr. 50, la vest de Republica Moldova.

”Pentru organizarea acestui scrutin vor fi alocați 11,9 milioane de lei. Acești bani vor fi alocați din contul economiilor făcute de pe urma desfășurării alegerilor parlamentare din 24 februarie. De la scrutinul din februarie au rămas economii de 14 milioane de lei”, a precizat Lebedinschi pentru Sputnik Moldova.

Mandatul actualilor aleși locali a expirat în data de 14 iunie 2019. Potrivit legii, extinderea mandatului aleșilor locali în afara unui termen rezonabil este imposibilă deoarece, potrivit Legii cu privire la administrația publică locală, mandatul consiliului poate fi prelungit doar prin lege organică și doar în caz de război sau catastrofă.

La alegerile locale generale, cetățenii cu drept de vot îi vor alege pentru un mandat de patru ani pe viitorii primari și consilieri. Candidatul pentru funcţia de primar se consideră ales dacă a întrunit mai mult de jumătate din voturile valabil exprimate ale alegătorilor care au participat la votare. În cazul în care niciun candidat nu întrunește mai mult de jumătate din numărul de voturi valabil exprimate, în termen de două săptămâni se va proceda la al doilea tur de scrutin cu doi candidaţi care au întrunit cel mai mare număr de voturi în primul tur de scrutin. Aceşti doi candidaţi sunt înscriși în buletinele de vot în ordinea descrescătoare a numărului de voturi acumulate în primul tur de scrutin.

Alegerile locale generale vor avea loc pe 20 octombrie – DOC >>>

Dacă mai mulţi candidaţi au acumulat un număr egal de voturi, consiliul electoral de circumscripţie efectuează tragerea la sorţi, consemnând faptul respectiv într-un proces-verbal.

La al doilea tur de scrutin se consideră ales candidatul care a obţinut cel mai mare număr de voturi, indiferent de numărul alegătorilor care au participat la alegeri. În caz de paritate de voturi, se consideră ales candidatul care a obţinut cel mai mare număr de voturi în primul tur de scrutin.

Ultimele alegeri locale generale în Republica Moldova au avut loc în iunie 2015.

Fluxul de știri
0