Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

În timp ce România se izolează, Franța își dezvoltă dialogul politic și economic cu Rusia

© Sputnik / Владимир Сергеев / Accesați arhiva multimediaDrapele - Rusia și UE
Drapele - Rusia și UE - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
În timp ce USR vota împotriva Rusiei în APCE, premierul Franței îl primea pe premierul Rusiei în vizită în Hexagon pentru a discuta despre ”deschiderea unui nou spațiu de dialog politic cu Rusia”.

BRUXELLES, 26 iunie - Sputnik, Daniela Porovăț. Cu câteva zile înainte de G20, premierul francez Édouard Philippe și omologul său rus Dmitri Medvedev s-au întâlnit luni la Havre pentru a evoca relațiile economice și politice dintre cele două țări, relatează Sputnik France.

Представители молдавского парламента встретились в Кишиневе с российской делегацией во главе с Дмитрием Козаком - Sputnik Moldova
Politică
Majoritatea parlamentară din Moldova, deschisă pentru o bună colaborare cu Rusia

Emmanuel Macron declarase, de altfel, la începutul lunii iunie, că ”trebuie să avem un dialog strategic cu Rusia și trebuie să existe o dinamică repornită”.

Acum, premierul francez a venit cu un mesaj în continuarea celui prezidențial, afirmându-și voința de ”a deschide un nou spațiu de dialog politic cu Rusia”.

Deloc întâmplător, vizita premierului rus în Franța are loc concomitent cu votarea, în Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, a reinstaurării cu drepturi depline a Rusiei, la vot existând o unanimitate a delegaților Franței în favoarea normalizării relațiilor cu Moscova.

Este cu atât mai ciudată atitudinea reprezentantului USR în APCE, Iulian Bulai, care nu doar că a votat împotrivă, făcând așadar opinie separată de poziția adoptată de partidul lui Macron în grupul căruia USR este înscris în Parlamentul European, ci dându-se și în spectacol cu acest vot și lansând o tiradă specifică talibanismului de tip Rezist.

Édouard Philippe a explicat stadiul relațiilor Franța-Rusia într-un mod cât se poate de clar:

”Ceea ce se aude câteodată este ideea potrivit căreia Rusia și Franța nu își vorbesc, este o idee care nu corespunde realității. Președintele Putin și președintele Macron își vorbesc în mod regulat... Ceea ce este o realitate, e faptul că astfel reușim să ne cunoaștem și să avem relații personale”, a spus premierul francez.

Este pentru prima oară că cei doi șefi de guvern se întâlnesc, Édouard Philippe declarând că Rusia este” un partener esențial al Franței”, de unde și direcția de ”a menține un dialog sincer, solicitant, cu scopul menținerii păcii și securității internaționale”. Chiar și despre sancțiunile împotriva Rusiei, premierul Franței a avut o declarație surprinzătoare: ”Rusia știe care sunt încercările noastre pentru a le ridica”!

Maia Sandu  - Sputnik Moldova
Va reuși oare Maia Sandu să îmbunătățească relațiile cu Rusia

Și pe chestiunea contextului exploziv din jurul relației Iranului cu Statele Unite, cei doi premieri au subliniat punctele de convergență privind multilateralismul în relațiile internaționale:

”Tensiunile sunt legate de decizia de ieșire din acordul nuclear care a fost luată de Statele Unite....Este important să ne menținem contactele și schimburile de idei pentru a evita explozia din Orientul Mijlociu”, a spus Dmitri Medvedev.

Premierul Franței a insistat și asupra relațiilor economice cu Rusia. Franța este pe primul loc ca angajator din străinătate în Rusia, depășind Germania, în ciuda sancțiunilor și contra-sancțiunilor, iar în semn de recunoaștere președintele Rusiei i-a primit în aprilie pe marii patroni francezi la Kremlin.

O politică externă ambițioasă și eficientă a Franței despre care USR și ”rezistenții” din România nu au habar, chit că se laudă toată ziua că ei sunt pro-Occident. În acest timp, Occidentul deschide calea cooperării cu Rusia, iar România pierde oportunități politice și economice unice.

Fluxul de știri
0