Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Atenție la vopseaua pentru ouăle de Paște: Iată riscurile la care vă expuneți

© Sputnik / Miroslav RotariSerghei Lelic
Serghei Lelic - Sputnik Moldova
Abonare
Pe 28 aprilie creștinii ortodocși din Moldova vor sărbători Paștele sau Învierea Domnului. Un atribut indispensabil pe masa de sărbătoare sunt ouăle colorate. Specialiștii Centrului Naţional pentru Protecţia Intereselor Economice ale Consumatorilor avertizează că vopseaua pentru ouăle de Paşti poate fi toxică.
Atenție la vopseaua pentru ouăle de Paște: Iată riscurile la care vă expuneți

O vopsea pentru ouă necalitativă, odată ajunsă în organism, poate provoca intoxicații şi indigestii. Practic toată vopseaua pentru ouăle de Paşti poate fi toxică, din simplul motiv că este obţinută industrial, din coloranţi artificiali.

"Cu cât mai multe E-uri sunt trecute pe ambalaj, cu atât consumatorul ar trebui să evite mai mult acel produs. Această vopsea este bună pentru a vopsi gardurile înainte de sărbătoare", a subliniat Serghei Lelic, președintele Centrului Naţional pentru Protecţia Intereselor Economice ale Consumatorilor.

Specialiștii avertizează populația că nu trebuie să procure vopsea pentru ouă din locurile ce nu sunt destinate comerțului. Vopseaua, care se vinde "la lingură", pe marginea străzilor, este cea mai periculoasă. Aceasta ar putea să conțină metale grele și plumb. Cea mai bună vopsea este acea alimentară. Astfel, pe ambalaje trebuie să fie indicat că este vopsea alimentară. Totodată, trebuie să fie indicat conținutul și termenul de valabilitate.

Tradiţia spune că Joia Mare, numită şi Joia Patimilor, este ziua în care gospodinele vopsesc ouăle în roşu sau în alte culori, după preferinţă. Culoarea roşie este însă cea mai folosită, deoarece reprezintă sângele lui Iisus Hristos. Potrivit legendei, Maica Domnului, care venise să-şi plângă fiul răstignit, a așezat coșul cu ouă lângă cruce şi acestea s-au înroșit de la sângele care picura din rănile lui Iisus.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Autor: Cristina Baș

Fluxul de știri
0