Predicții sumbre despre viitorul României: ”Vor continua batjocorirea statului”

© Sputnik / Алексей Даничев / Trecere la banca de fotografiiвалюта
валюта - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
Economistul și publicistul român Ilie Șerbănescu face predicții sumbre cu privire la viitorul României și consideră că multinaționalele vor continua batjocorirea țării

CHIȘINĂU, 24 ian — Sputnik, Daniel Nistor. Unul dintre cei mai experimentați jurnaliști din domeniul economic semnalează că tratamentul discriminatoriu pe care îl aplică Guvernul României — avantajând companiile străine în defavoarea celor autohtone — va afecta grav bugetul de stat.

"Capitalul românesc, slab înzestrat tehnologic și subfinanțat, mai plătește câte ceva din ceea ce ar avea de plătit, dar capitalul străin, în frunte cu multinaționalele, nu plătește aproape deloc impozit pe profit, externalizând câștigurile înainte de și deci fără fiscalizare!" — scrie analistul financiar Ilie Șerbănescu, într-un comentariu publicat pe site-ul Cotidianul.ro.

A lawyer for a Guantanamo detainee accused of being involved in the 9/11 attacks alleged Thursday that his client is being mistreated at the facility and may have developed colon cancer as a result. - Sputnik Moldova
SUA aruncă masca: România e colonie, trebuie să se învețe cu comenzile!

"Impozitarea profitului în România a devenit o mascaradă. Ce a făcut Guvernul român în 2017 pentru a echilibra resursele bugetului? A forțat preluarea de dividende de la întreprinderile încă de stat, unde este proprietar. A lăsat practic goale conturile unei părți care nu mai reprezintă decât 4% din economie, considerată chipurile neperformantă, pentru a nu se atinge cumva de buzunarele umplute prin jaf public de cei care dețin 96% din economie! O fi bine, o fi rău?! O fi corect, o fi incorect?! Multinaționalele operează de fapt în România un jaf de proporții abominabile, iar politicienii și administratorii fiscali români patronează o bătaie de joc fără egal în Europa și în istorie la adresa propriului popor", acuză analistul.

El face previziuni sumbre pentru anul în curs.

"Încasările din impozitul pe profit practic vor tinde spre dispariție în 2018, căci firmele românești nu vor mai avea legal de plătit impozit pe profit, iar multinaționalele, pentru care nimic în chestiune nu se schimbă, își vor continua batjocorirea României și statului român în domeniu", arată Ilie Șerbănescu.

"Practic, impozitul pe profit ca instituție fiscală va mai rămâne doar în cazul multinaționalelor (căci doar acestea au cifre de afaceri de peste un milion de euro) și întreaga evaziune pe care o practică în domeniu se va deschide ca o floare, întrucât toate încasările la buget care vor mai fi din impozitul pe profit vor fi doar de la ­acestea. Altele nu vor mai fi, căci capitalul românesc, în ­copleșitoarea sa majoritate, nu va mai plăti impozit pe profit. Nu 14 miliarde lei, câți sunt prevăzuți, ci maximum vreo 4-5 miliarde lei vor fi încasările la buget din impozitul pe profit! Adică vor fi fiscalizate doar vreo 30 miliarde lei din cele peste 300 miliarde lei (circa 60 miliarde euro) profituri — realizate efectiv de capitalul străin în România!" — punctează analistul financiar.

Fluxul de știri
0