Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Istoria Maiei Sandu continuă… (partea a doua)

© SputnikМайя Санду
Майя Санду - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Experții presupun că consultările președintelui privind candidatura premierului ar putea să nu aibă loc nici duminică.

CHIȘINĂU, 26 iul – Sputnik. Istoria desemnării Maiei Sandu la funcția de premier devine tot mai încurcată cu fiecare zi și începe să aducă a detectiv. Încă sâmbătă mass-media au anunțat că în aceeași zi președintele Timofti se va consulta cu liderii tuturor partidelor parlamentare, după care oficial o va confirma chipurile pe Maia Sndu drept candidat la funcția de prim-ministru. Dar deja seara, când populaţia țării aștepta vești de la președinție, a apărut informaţia că aceste consultări se amână pentru a doua jumătate a zilei de duminică.

Майя Санду и Наталья Герман - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Istoria Maiei Sandu continuă...

Experții presupun însă că aceste consultații nu vor avea loc nici duminică. Motivul îl văd în calitățile personale ale candidatului la funcția de premier, dar şi în dispozițiile care domină acum în unele partide din coaliția de centru dreapta (PLDM, PDM, PL).

Să luăm lucrurile pe rând. Maia Sandu a vorbit în ultimele zile despre ambițiile sale în cazul în care va fi numită premier.

Al doilea factor, care îi pune în gardă pe partenerii ei de alianță, este că Maia Sandu intenționează să se orienteze spre partenerii externi. Așa cum a scris pe rețelele sociale politologul român Alexandru Mâță, Sandu este dirijată de fundația ”Soros”, de ambasada SUA și de alte organizații americane.

Iurie Leanca si Maia Sandu - Sputnik Moldova
Iurie Leancă clatină barca Maiei Sandu?

Această situație, dacă Sandu va deveni premier, nu este pe placul unor membri ai coaliției de centru dreapta, consideră experții. Potrivit lor, condițiile puse de Sandu sunt doar populism.

E bun sau nu pentru țară acest lucru? Același politolog român consideră că atunci când Sandu a fost desemnată ministru al educației, ”de fapt, ea a fost o marionetă, pusă pentru a lichida educația moldovenească în baza criteriilor neoconservatoare de "productivitate", tipul de ”școală-fabrică”. ”Din cauza ei degradează întreaga națiune și prin diverse metode este lichidată școala. Iată portretul doamnei Sandu”, a conchis Mâță.

E așa sau nu, fiecare vede lucrurile în felul său. Mulți dintre experții moldoveni nu sunt de acord cu colegul lor din România, dar au totuşi anumite îngrijorări.

Mihai Ghimpu, liderul liberalilor, mai sincer decât colegii săi de coaliţie, a declarat că un asemenea comportament al Maiei Sandu – ”de a ignora partidele și acordul semnat de ele – nu este un semn bun”.

Noi nu știm cu ce se va încheia această aventură cu desemnarea Maiei Sandu la funcția de premier. Politologilor și experților le vine greu să aprecieze cât de mari sunt șansele ei de a ocupa o funcție atât de înaltă. Analiștii înclină să creadă că premier va deveni o altă persoană. Nouă ne rămâne doar să sperăm la mai bine.

Fluxul de știri
0